Uncategorized

Hur Man Klär Sig I Vintage För En Formell Tillställning

2 Mins read

Det är mycket man behöver tänka på när man ska gå på en tillställning och är tillställningen formell är det än mer man behöver få ordning på. Lägger man också till vintage blir det till slut ganska komplicerat att få ihop allting till den helhet som man förstås vill åstadkomma. 

För att få ordning på dessa begrepp och sätta ihop det till en helhet behöver vi spalta upp utmaningen i en serie redogörelser för vad som är vad och hur detta sedan kan kopplas ihop. 

Vad är Vintage

Först ska vi reda ut vad vintage egentligen betyder. Vintage är inte ett svenskt begrepp utan kommer från engelskan. Vintage betyder i svensk översättning ungefär ”årgång” eller ”ursprung”. Att det inte finns någon exakt översättning är förstås en del av utmaningen när det gäller vintage och det är väl just därför som det engelska begreppet letat sig in i svenskan. 

Även på engelska har vintage lite olika betydelse och används ofta när man redogör för olika viners årgång. När det gäller mode är det dock oftast ”kläder av en viss årgång” som man syftar på. För att vi ska kunna använda vintage för att beskriva en stil måste vi alltså lägga till ett årtal. För att komplicera det hela än mer används dock inte vintage på klädstilar som är relativt när i tiden utan syftar ofta på en stil som var i trend för ungefär 100 år sedan. Låt oss alltså landa i att vintage här avser en stil som var inne för ungefär 100 år sedan, under tiden precis efter första världskriget. 

Var är En Formell Tillställning

Vidare måste vi gå in på vad en formell tillställning är. Det är lite lättare. En formell tillställning är en tillställning som utmärks av bestämda sociala konventioner. Det finns tydligt beskrivet vad som är formell dräkt för damer respektive herrar. Det är frack, paraduniform eller folkdräkt som gäller för herrar och långklänning med handskar som gäller för damer. 

Hur Hittar Man En Festklänning I Vintage För En Formell Tillställning

För att hitta en festklänning för en formell tillställning i vintage behöver vi alltså hitta en festklänning som baserar sig på det mode som rådde för 100 år sedan. Detta är nu inte jättesvårt eftersom det formella modet inte förändrats så värst mycket. Det är lite glammiga färger som gäller tillsammans med den mycket viktiga hatten. Tänk dig en gangsterfilm som utspelar sig på 20-talet och du kommer att hamna rätt. 

Finskor Eller Dansskor – Finns Det En Skillnad

Nu är det inte bara en festklänning som ska till utan även skor som det går att dansa i, dansskor med andra ord. 20-talet innebar skor i flera färger för herrar och skor med halvhög klack och spänne över foten för damer. 

Det blev med andra ord inte så komplicerat i slutändan. Inspiration för formell vintage kan du lätt hitta genom att använda internet och söka på ”formal vintage 1920s”. Då kommer du hitta det du söker.